Semnatarii petiției „Stop sponsorilor regimului separatist” vin cu apel către autorități
Print Send by email
14:00, 28 Iul 2017

Grupul de semnatari ai petiției online „Stop sponsorilor regimului separatist” vin cu apelul către autoritățile Republicii Moldova să se abțină de la participarea la orice aniversări „care sunt otrăvitoare pentru Republica Moldova, pentru memoria celor care s-au jertfit în războiul de la Nistru și pentru sentimentul de cetățeni ai acestui stat. Pentru că statalitatea transnistreană, separatistă este una împotriva viitorului Republicii Moldova”. Apelul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, unul dintre semnatarii petiției, a spus că semnatarii cer autorităților să denunțe eticheta falsă pe care și-o arogă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în calitate de reprezentant al Federației Ruse pentru Transnistria. „El nu are niciun drept să fie reprezentant pentru Transnistria, pentru că aceste raioane nu sunt o gubernie a Federației Ruse, ci sunt un teritoriu inalienabil, pe care noi îl considerăm parte din suveranitatea Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

Acesta a mai spus că este extrem de important ca Republica Moldova să se alinieze sancțiunilor internaționale ale UE și SUA ce vizează niște oficiali ruși care au avut o acțiune detestabilă de încurajare și susținere a separatismului prin mijloace economice, politice și militare. „Atât timp cât nu avem curajul să spunem aceste lucruri, nimeni, inclusiv rușii, nu vor trata cu demnitate și cu suficientă seriozitate autoritățile de la Chișinău”, a mai spus Igor Munteanu.

În același context, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a menționat că drept urmare a fraudei din alegerile din noiembrie anul trecut Republica Moldova nu are președinte, dar „un agent de influență al Federației Ruse și un etalon de cinism și rușine politică”. Pe lângă faptul că Rogozin a luptat în 1992 împotriva Republicii Moldova, acesta este și fondatorul unui partid, calificat de unii oficiali ruși partid al „fasciștilor ruși”.

„Suntem aici pentru a sensibiliza opinia publică și vreau să le spun celor care nu cunosc esența conflictului transnistrean că nu au decât să citească Decizia CEDO din iulie 2004. Federația Rusă este țară agresor, care ocupă o parte din teritoriul constituțional al Republicii Moldova”, a spus Oazu Nantoi.
 
Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, a spus că „trăim clipe deloc ușoare, când cei care au împușcat în ostașii moldoveni sunt ridicați de autorități la nivel de eroi”. „Președintele Dodon este gata să le strângă mâna și să-i decoreze. Fac apel la cetățeni să semneze petiția pe care am lansat-o la începutul săptămânii și să alăture acțiunilor organizate, altfel vom fi „dodonizați” sau „rogonizați””, a declarat Vitalie Marinuța.

Ion Tăbârță, expert la IDIS „Viitorul”, a menționat că este nevoie de unitate în societate, iar inițiativa societății civile are nevoie de susținerea autorităților pentru că este pericolul ca realitatea istorică să fie distorsionată, Unele realități dureroase deja sunt interpretate în sensul dorit și promovat de Tiraspol.

Semnatarii petiției online „Stop sponsorilor regimului separatist”, care a întrunit peste 100 de mii de reacții publice, fac apel la unitate către toți deputații Parlamentului Republicii Moldova, lideri de partide extraparlamentare, grupuri de acțiune civică etc. să dea dovadă de solidaritate în solicitarea față de Guvern să-i interzică vicepremierului rus Dmitri Rogozin intrarea în Republica Moldova și să-l declare persoana non-grata.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex