Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coșuri de subiecte, opinie
Print Send by email
14:06, 01 Iun 2016

Dacă discuțiile la noua rundă de negocieri în formatul 5+2 vor viza stric probleme sociale și economice de pe cele două maluri ale Nistrului, aceste discuții vor fi practic inutile. De această părere este directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Expertul a declarat că la noua rundă de negocieri, discuțiile ar trebui să se axeze pe toate cele 3 coșuri de subiecte: social-economic, drepturile omului, dar și securitate-politică. Opinia a fost enunțată în cadrul Clubului de Presă APE, organizat la IPN despre „Liniile roșii ale soluționării conflictului transnistrean”, în contextul relansării negocierilor în formatul 5+2.

Victor Chirilă a subliniat că cel de-al treilea coș de subiecte, cel despre statutul politic și securitatea în regiune, este mereu neglijat de partea transnistreană și de Federația Rusă. În context, expertul susține că de fapt, Rusia își dorește doar ca Tiraspolul să-și îmbunătățească situația economică, inclusiv prin acces liber pe piața UE, dar în rest preferă să-și păstreze armamentul și militarii în regiune, iar părțile să nu ajungă la un numitor comun.

Directorul executiv al APE subliniază că părțile participante la formatul de negocieri 5+2 trebuie să insiste ca procesul de demilitarizare a regiunii transnistrene să continue, iar misiunea de pacificatori să fie transformată în una civilă de observare. Victor Chirilă a accentuat că operațiunea de pacificare și-a atins scopurile și nu mai este necesar ca aceasta să fie reprezentată de militari.

De asemenea, potrivit lui Victor Chirilă, politica pașilor mici în raport cu reglementarea transnistreană s-a dovedit a fi practic ineficientă. În acest caz, expertul recomandă autorităților de la Chișinău să revină la tactica din 2007-2008, când solicitau rezolvarea la pachet a mai multor probleme, dar care ar cuprinde subiecte din toate cele 3 coșuri.

O altă problemă remarcată de directorul executiv al APE este faptul că diplomații moldoveni sunt puși într-o situație delicată de a nu avea mandat deplin pentru a propune soluții în procesul de reglementare transnistreană. Potrivit lui, o lege adoptată încă în 2005 prevede că o soluție privind statutul politic al regiunii poate fi luată după implementarea procesului de democratizare și de demilitarizare a regiunii, însă nimic în acest sens nu s-a reușit.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, după o pauză de 2 ani, va avea loc la Berlin în perioada 2-3 iunie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distrugeConferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentului
Conferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"Conferințe IPN [HD] | Lansarea cărții Bodnariu și evenimentele  europarlamentare
Vezi toate
banner creditex