Germania propune concesii la Chișinău, deoarece nu le poate obține la Tiraspol, opinie
Print Send by email
18:11, 19 Mai 2016

Germania este cea mai influentă țară din Europa Occidentală și are anumite interese de a raporta la finele anului că are rezultate în procesul de reglementare transnistreană. De această părere este analistul american Vladimir Socor de la Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor. Acesta a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Ministerul de externe german este conștient de faptul că nu va avea cu ce să se laude la sfârșit de an, de aceea propune concesii din partea Chișinăului, pe motiv că nu poate obține concesii din partea Tiraspolului sau, mai exact, din partea Moscovei, transmite IPN.

Potrivit analistului, după ce a văzut condițiile Moscovei, Germania propune recunoașterea plăcuțelor de înregistrare a automobilelor în regiunea transnistreană. O altă concesie este de a recunoaște prefixul de telefon al regiunii. Și încă una o reprezintă recunoașterea diplomelor de învățământ eliberate de Universitatea din Tiraspol.

„Moscova și în trecut a încercat să impună Chișinăului obligații legale de a executa hotărâri luate în formatul 5+2. Ministerul de externe german simte, și pe bună dreptate, că Chișinăul este partea mai slabă și poate face concesiuni ca Germania să aibă rezultate pe care să le raporteze la finele anului. Berlinul face tot posibilul ca până la finele anului să aibă loc o ședință a formatului 5+2. Dar Tiraspolul și Moscova pun condițiile menționate”, a notat Vladimir Socor.

În opinia sa, cerințele înaintate reprezintă o recunoaștere treptată a independenței regiunii transnistrene și este foarte periculos ca autoritățile de la Chișinău să accepte spre exemplu impunerea executării deciziilor luate la ședințele în formatul 5+2.

Formatul de negocieri nu s-a convocat de peste un an și jumătate. După vizita reprezentantului special al Președinției germane la OSCE, Cord Meier-Klodt, s-a anunțat că viitoarea ședință va avea loc la începutul lunii iunie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex