Raport al societății civile: Accesul la informații rămâne o problemă
Print Send by email
15:09, 16 Mai 2016

Accesul la informații rămâne o problemă. Taxele pentru acordarea unor informații de către instituțiile de stat lovesc în bugetele redacțiilor, iar termenele pentru oferirea acestor informații sunt mult prea mari. Astfel de constatări se regăsesc în rapoartele pregătite de Civil Rights Defenders și 11 organizații neguvernamentale membre ale Coaliției pentru Evaluarea Periodică Universală, care au monitorizat respectarea și promovarea drepturilor politice și civile în Moldova. Reprezentanții mai multor ONG-uri au prezentat luni, 16 mai, într-o conferință de presă la IPN, concluziile din raportul realizat și care urmează a fi analizat la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în noiembrie.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că autoritățile trebuie să asigure implementarea Legii privind accesul la informații. „Vrem anularea taxelor pe care jurnaliștii trebuie să le achite instituțiilor de stat pentru anumite informații”, a spus experta. Totodată, Nadine Gogu mai spune că este necesar ca funcționarii publici să fie instruiți în comunicarea cu presa. La fel, e nevoie de redus termenul de oferire a informațiilor, deoarece dacă un jurnalist primește o informație peste o lună de când a solicitat-o, aceasta nu mai este actuală.

Directoarea CJI mai afirmă că autoritățile trebuie să promoveze un program de susținere a presei și să depună eforturi pentru a deconcentra mass-media. „Credem necesară și adoptarea unei legi pentru protejarea spațiului mediatic autohton. De asemenea vom insista pe adoptarea Codului audiovizualului”, a comunicat Nadine Gogu.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Nicoleta Hriplivii de la Promo-LEX, a comunicat că în 2012, când țara a prezentat primul său raport, autoritățile s-au angajat să implementeze 122 de recomandări printre care și unele referitoare la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Potrivit societății civile, în stânga Nistrului, activiștii pentru drepturile omului și jurnaliștii independenți sunt supuși presiunilor. „Cu regret constatăm că nici astăzi nu există un sistem de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Sperăm că Republica Moldova își va reafirma angajamentele pentru a îndeplini recomandările țărilor ONU”, a spus Nicoleta Hriplivii.

Rapoartele elaborate de societatea civilă au fost transmise la ONU și urmează a fi analizate pentru a crea o imagine clară privind situația drepturilor omului în țară. În noiembrie ONU va audia raportul autorităților care urmează a fi elaborat până în iulie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex