Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Print Send by email
06:25, 26 Dec 2018

Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Președintele Igor Dodon și-a exprimat încrederea că, realizându-și în continuare misiunea, pacificatorii amplasați în Zona de securitate vor contribui la crearea unei atmosfere benefice pentru asigurarea dreptului necondiționat al tuturor cetățenilor Republicii Moldova la libera exprimare a voinței în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Opinia a fost exprimată în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, marți, 25 decembrie, la Bender, oraș aflat sub controlul regimului nerecunoscut din regiunea transnistreană, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit președintelui, este importantă menținerea actualei operațiuni de pacificare, ca factor de susținere a stabilității și liniștii în zona de securitate. El a menționat că în anul curent au existat anumite provocări în această direcție, însă prin eforturi comune s-a reușit depășirea lor  fără complicații serioase. În cadrul aceleiași întrevederi, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare a programului de măsuri legate de identificarea unui model cuprinzător și definitiv de reglementare a conflictului transnistrean, dar și despre oportunitatea de a iniția, într-o perspectivă apropiată, a unei ședințe în formatul de negocieri „5+2”.

Igor Dodon a remarcat faptul că a promulgat recent legea cu privire la telefonia mobilă, care permite accesul operatorilor de telefonie mobilă din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană și invers și s-a arătat mulțumit față de modul în care se realizează măsurile de consolidare a încrederii, coordonate de cei doi oficiali la întrevederea din 4 ianuarie 2017. Din cele opt puncte propuse în „Pachetul de măsuri” au fost realizate șase. În continuare, se lucrează pentru realizarea celorlalte două puncte, și anume: închiderea cauzelor penale motivate politic și libera circulație a cetățenilor.

La rândul său, Vadim Krasnoselskii a subliniat că punerea în aplicare a acordurilor existente și viitoare între cele două părți rămâne un factor fundamental în dezvoltarea dialogului. Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale transnistrene de facto, se menționează că unul din subiectele care urmau să fie discutate la întâlnire ținea de problema legii privind statutul Transnistriei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005. „Aș dori să aud opinia conducerii Republicii Moldova cu privire la această lege", a spus Vadim Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol a menționat că s-a lucrat mult între cele două părți în ultimii doi ani. „Dacă anul 2017 ar fi anul încheierii acordurilor, atunci anul 2018 este anul implementării lor. Dar există, desigur, probleme care necesită o atenție suplimentară. Sunt convins că datorită activității comune vom reuși”.

Întâlnirea de la Bender este a cincea întrevedere dintre Igor Dodon, în calitate de șef al statului și Vadim Krasnoselskii. Ultima a avut loc pe 6 septembrie, anul curent, la Reședința de Stat de la Condrița.

Guvernul Republicii Moldova propune de mai mulți ani și la diferite niveluri ca formatul de pacificatori, alcătuit din militari ai Federației ruse, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului să fie înlocuit printr-o misiune civilă cu mandat internațional.

06:25, 26 Dec 2018

Alte știri

20 Iulie 2018
RSS
Șoferii din stânga Nistrului ar putea obține dreptul de circulație în traficul internațional
19 Iulie 2018
Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament
free
Posibilele scenarii legate de numirea lui Dmitri Kozak, opinii
free
18 Iulie 2018
Hotărârea CtEDO arată că autoritățile nu au rezolvat problema fermierilor din Dubăsari, opinie
free
17 Iulie 2018
Rusia, obligată de CEDO să achite aproape 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari
free
13 Iulie 2018
Reglementările politice ale conflictului transnistrean rămân neclare și după 25 de ani, IDIS Viitorul
12 Iulie 2018
Audieri propuse de opoziție, respinse de majoritatea parlamentară
free
Trupele rusești trebuie evacuate indiferent de soluțiile conflictului transnistrean, opinie
free
11 Iulie 2018
Scutirea de plata taxelor vamale pentru antreprenorii transnistrenii, prelungită
free
Rezoluția ONU va fi un instrument juridic pentru Moldova, MAEIE
free
10 Iulie 2018
AP OSCE a reiterat necesitatea retragerii forțelor armate străine de pe teritoriul Moldovei
09 Iulie 2018
Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada războiului de pe Nistru, lansare de carte
05 Iulie 2018
Procedura de luare la evidență a autovehiculelor transnistrene, aprobată de Guvern Președintele Parlamentului: În Transnistria se întâmplă lucruri foarte stranii
free
04 Iulie 2018
Igor Dodon: Există poziții diferite față de soluția politică a diferendului transnistrean
03 Iulie 2018
Reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană s-au întrunit la Tiraspol Cetățenii din stânga Nistrului se pot înregistra în prealabil pentru parlamentare
free
29 Iunie 2018
Situația apărătorilor drepturilor omului în Moldova necesită îmbunătățiri, raportor ONU
27 Iunie 2018
Rezoluția ONU va fi folosită ca argument în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean
free
Realizările Misiunii sunt cu accent pe introducerea unei schimbări în managementul frontierelor, șeful EUBAM
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex