Vadim Krasnoselski nu găsește oportun să se întâlnească cu Igor Dodon

Print Send by email
13:44, 09 Noi 2018

Vadim Krasnoselski nu găsește oportun să se întâlnească cu Igor Dodon

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu găsește oportun să se întâlnească cu președintele Igor Dodon, întrevedere anunțată preventiv pentru luna decembrie. În opinia sa, întrevederile la nivel înalt sunt justificate doar dacă există o agendă de discuții completă și de actualitate. „Astăzi o astfel de agendă nu există”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat pe pagina web a așa-zisei instituții prezidențiale transnistrene, transmite IPN.

Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere cu reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitalie Ignatiev, pentru a se informa despre activitatea grupurilor de lucru care s-au întrunit în ultima perioadă. Vitalie Ignatiev a raportat lipsă de progres în încetarea urmăririlor penale, contrar angajamentelor asumate de negociatori în noiembrie anul trecut. Fără dinamică pozitivă, potrivit lui Vitalie Ignatiev, rămâne și problema telecomunicațiilor, iar de trei ani nu pot fi soluționate problemele ce țin de aprovizionarea cu combustibil și asigurarea activității plenare a căii ferate transnistrene, în partea de nord. Barierele netarifare încă mai există, lipsind întreprinderea feroviară transnistreană de posibilitatea de a-și valorifica pe deplin potențialul, a mai spus  reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană.

Ascultând raportul, Vadim Krasnoselski a confirmat stagnarea activităților grupurilor de lucru sau, mai exact, scăderea productivității în realizarea înțelegerilor asumate de participanții procesului de negocieri. „Nu afirm că mecanismul nu funcționează. Dar deocamdată nu am atins rezultatul așteptat. Este foarte important să aducem subiectele de actualitate, așa cum am făcut-o nu o dată, pe platforma formatului 5+2, unde, pe lângă partea transnistreană și moldovenească în negocieri, la discuții participă și mediatorii Rusia și Ucraina, și observatorii OSCE, UE și SUA”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Potrivit liderului transnistrean, problemele care se află în vizorul formatului 5+2 și reprezintă obiectul examinării în grupurile de lucru nu intră în competența președintelui Moldovei, de aceea nu este justificat să le discute cu Igor Dodon. „Președintele Moldovei ar trebui să aibă propria agendă, diferită de cea a formatului 5+2. Atât timp cât nu există o asemenea agendă, consider că desfășurarea întâlnirii de dragul întâlnirii este inoportună”, a spus Vadim Krasnoselski.

Contactat de IPN pentru o reacție a Președinției, Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului și consilier prezidențial în domeniul juridic și relațiilor instituționale, a declarat că nu poate să comenteze respectivele declarații ale liderului transnistrean, pentru că Igor Dodon nu se află în țară și ar fi bine să așteptăm când revine.

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski s-au întâlnit ultima data pe 6 septembrie, la Reședința de Stat de la Condrița. Întâlnirea avut drept scop „continuarea dialogului întru consolidarea încrederii și menținerii stabilității în Zona de Securitate de la Nistru”. Tot atunci șeful statului a spus că următoare întrevedere va avea loc în decembrie. Aceeași perioadă a fost menționată de șeful statului și în cadrul unei conferințe de presă de după vizita sa la Moscova, din perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.

13:44, 09 Noi 2018

Alte știri

20 Iulie 2018
RSS
Șoferii din stânga Nistrului ar putea obține dreptul de circulație în traficul internațional
19 Iulie 2018
Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament
free
Posibilele scenarii legate de numirea lui Dmitri Kozak, opinii
free
18 Iulie 2018
Hotărârea CtEDO arată că autoritățile nu au rezolvat problema fermierilor din Dubăsari, opinie
free
17 Iulie 2018
Rusia, obligată de CEDO să achite aproape 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari
free
13 Iulie 2018
Reglementările politice ale conflictului transnistrean rămân neclare și după 25 de ani, IDIS Viitorul
12 Iulie 2018
Audieri propuse de opoziție, respinse de majoritatea parlamentară
free
Trupele rusești trebuie evacuate indiferent de soluțiile conflictului transnistrean, opinie
free
11 Iulie 2018
Scutirea de plata taxelor vamale pentru antreprenorii transnistrenii, prelungită
free
Rezoluția ONU va fi un instrument juridic pentru Moldova, MAEIE
free
10 Iulie 2018
AP OSCE a reiterat necesitatea retragerii forțelor armate străine de pe teritoriul Moldovei
09 Iulie 2018
Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada războiului de pe Nistru, lansare de carte
05 Iulie 2018
Procedura de luare la evidență a autovehiculelor transnistrene, aprobată de Guvern Președintele Parlamentului: În Transnistria se întâmplă lucruri foarte stranii
free
04 Iulie 2018
Igor Dodon: Există poziții diferite față de soluția politică a diferendului transnistrean
03 Iulie 2018
Reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană s-au întrunit la Tiraspol Cetățenii din stânga Nistrului se pot înregistra în prealabil pentru parlamentare
free
29 Iunie 2018
Situația apărătorilor drepturilor omului în Moldova necesită îmbunătățiri, raportor ONU
27 Iunie 2018
Rezoluția ONU va fi folosită ca argument în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean
free
Realizările Misiunii sunt cu accent pe introducerea unei schimbări în managementul frontierelor, șeful EUBAM
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

[imas]

Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic din RMConferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165
Conferințe IPN [HD] | Apelul activistuli civic Andrei DonicaConferințe IPN [HD] | Parlamentul refuza discuțiile asupra proiectelor PLDM
Vezi toate
banner creditex