Ambasadorul Neguța revine la Moscova

Print Send by email
14:44, 20 Mar 2018

Ambasadorul Neguța revine la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, retras acum trei luni pentru o perioadă nedeterminată, urmează se revină la Moscova. Anunțul a fost făcut de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, după întrevederea cu viceministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin, aflat într-o vizită la Chișinău, transmite IPN.

Tudor Ulianovschi a declarat că în cadrul întrevederii a fost discutat întregul spectrul al întrebărilor actuale ce țin de relațiile moldo-ruse, astfel încât părțile să poată veni cu pași concreți. „După cum se cunoaște, raporturile bilaterale moldo-ruse se află într-o perioadă deloc simplă de dezvoltare. Și spre regret, s-a acumulat un șir întreg de probleme care necesită a fi examinate și soluționate. Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluționării și depășirii situației existente, precum și excluderii pe viitor a cazurilor de abuz și presiuni asupra cetățenilor moldoveni, inclusiv a oamenilor politici și oficialilor din țara noastră”, a notat Tudor Ulianovschi.

Ministrul a menționat că s-a discutat și despre necesitatea amplificării cooperării pe dimensiunea asistenței juridice reciproce privind dosarul care vizează spălările de bani proveniți din Rusia, prin băncile moldovenești. Totodată, potrivit ministrului, partea moldovenească și-a exprimat disponibilitatea pentru relansarea negocierilor pe marginea proiectelor de acorduri privind migrația forței de muncă și combaterea migrației ilegale.

Șeful diplomației moldovenești a spus că un subiect aparte a constituit participarea Federației Ruse în procesul de negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean. În opinia sa, retragerea trupelor militare și a munițiilor ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluționare a conflictului transnistrean.

La rândul său, Grigori Karasin a declarat că dialogul de la Chișinău a fost unul consistent. Părțile au convenit să intensifice ritmul colaborării. Oficialul rus a fost de acord cu faptul că pe parcursul anului trecut relațiile bilaterale, spre regret, s-au dezvoltat dezechilibrat. În opinia sa, este necesară impulsionarea procesului de soluționare a conflictului transnistrean. Viceministrul rus a mai spus că discuția de astăzi a confirmat disponibilitatea părților de a soluționa în parteneriat problemele existente.

La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a chemat pentru consultări la Chișinău pe ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, pentru o perioadă nedeterminată. Retragerea a fost motivată prin „cazurile de hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova și lipsa unor reacții oficiale la demersurile repetate ale autorităților moldovenești pe marginea acestor cazuri”.

14:44, 20 Mar 2018
Anatol Țăranu: Rușii joacă de partea Transnistriei
În cadrul diferendului transnistrean, Federația Rusă joacă de partea Transnistriei. Din cauza poziției pe care o ocupă Moscova, problema transnistreană încă nu a fost soluționată. De această opinie este analistul…
05:49, 21 Mar 2018

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chișinăul, opinie Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
01 Iunie 2016
Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coșuri de subiecte, opinie
free
APE: Este necesară reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar fără condiționalități
free
Formatul de negocieri 5+2 se reunește mâine la Berlin
free
30 Mai 2016
Barierele comerciale din Moldova, studiate de Comisia Economică pentru Europa a ONU
free
28 Mai 2016
În stânga Nistrului începe vânatul mistreților. Numărul animalelor este prea mare
26 Mai 2016
Tiraspolul a redus în jumătate pragul de participare la alegerile liderului regiunii
24 Mai 2016
Vladimir Socor: Ucraina a devenit un scut pentru Moldova față de Rusia
23 Mai 2016
Înaltul comisar al OSCE pentru minoritățile naționale, în vizită în Moldova
21 Mai 2016
Apostilarea actelor de studii eliberate în estul țării, discutată la Tiraspol
20 Mai 2016
Evghenii Șevciuk a comentat posibilitatea de relansare a formatului de negocieri 5+2 Ucraina rămâne consecventă în ceea ce ține de reglementarea transnistreană, ambasador
19 Mai 2016
Germania propune concesii la Chișinău, deoarece nu le poate obține la Tiraspol, opinie
free
16 Mai 2016
Raport al societății civile: Accesul la informații rămâne o problemă
free
12 Mai 2016
Cord Meier-Klodt merge să discute cu mediatorii de la Moscova și Kiev
free
Participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol este o încercare pentru autoritățile Moldovei, opinie
free
11 Mai 2016
Negocierile în formatul 5+2 pot fi reluate la începutul lui iunie
free
Liderul de la Tiraspol a semnat planul anti-criză
Cord Meier-Klodt evaluează posibilitatea lansării negocierilor în formatul 5+2
free