COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Prezentarea primului Raport Interimar ENEMO 
 
European Network of Election
Monitoring Organizations
International Election Observation Mission
Parliamentary Elections 2019 in Moldova
Rețeaua Europeană a Organizațiilor
de Monitorizare a Alegerilor
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor
Alegerile Parlamentare 2019 în Moldova


Subject: Press announcement 
 

Chisinau, 4 Februarie – Conduita organelor de gestionare ale alegerilor pe parcursul perioadei electorale in Moldova poate fi caracterizata ca si una profesionala si transparenta, insa activitatea Consiliilor Electorale de Circumscriptie a fost considerata una prea stricta de o parte din candidati, rezultand intr- un numar relativ inalt al semnaturilor invalidate, chiar si pentru greseli tehnice minore.

Acest fapt a fost concluzionat in Raportul intermediar prezentat la conferinta de presa a Misiunii Internationale de Observare a Alegerilor ENEMO in Moldova.

Seful Misiunii, Dnul Dritan Taulla, a mentionat faptul ca performanta Comisiei Electorale Centrale a fost una profesionala in aspectele observate.

“Sesiunile CEC sunt transparente, deschise pentru mass- media si observatory, la fel si pentru public prin streaming online. ENEMO apreciază modificările legale privind procesul de colectare a semnăturilor, cum ar fi eliminarea unui număr de proceduri birocratice inutile și reducerea numărului de semnături necesare, în conformitate cu recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, ENEMO și OSCE/ ODIHR”, a spus Taulla.

Seful adjunct al Misiunuii, Bosko Nenezic, a explicat ca un număr de interlocutori ai Misiunii de Observare a Alegerilor și- au exprimat îngrijorarea că unele modificări introduse recent în cadrul legal ar putea cauza dificultăți concurenților și alegătorilor de a înțelege în mod corespunzător procedurile noi și, mai important, consecințele sistemului nou introdus.

“ENEMO folosește această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile interesate electorale și non- electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”, a remarcat Taulla.

În plus, precum a spus Dlui, ENEMO îndeamnă toate autoritățile de stat relevante să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri și să acționeze rapid pentru a investiga și a aduce eventualii făptași în fața justiției, astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfășura o campanie liberă.

“Următorul raport va fi axat, în principal, pe Campania electorală, listele alegătorilor, pregătirile pentru Ziua Alegerilor, eventuale plângeri și contestații, la fel ca și alte aspecte”, a spus Nenezic.

Urmând invitația Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ENEMO a detașat o Misiune Internațională de Observare a Alegerilor pentru a observa Alegerile Parlamentare din 2019, care vor avea loc la 24 Februarie. Misiunea este alcătuită din Echipa de bază formată din opt experți internaționali, cu sediul la Chișinău, și zece observatori pe termen lung, separați în cinci echipe multinaționale, formate din 2 persoane, pe întreg teritoriul țării.

Echipa de baza a fost creata la inceputul perioadei electorale, in timp ce observatorii pe termen lung au fost detasati la 10 ianuarie 2019. Misiunea de Observare a Alegerilor evaluează procesul electoral în legătură cu compatibilitatea cu criteriile și standardele internaționale pentru alegeri democratice și cadrul legal al Republicii Moldova. ENEMO nu va contracta observatori adiționali pe termen scurt pentru Ziua Alegerilor. Totuși, cel puțin șapte echipe de observatori, în echipe a câte două persoane, vor fi formate din membrii actuali ai Misiunii de Observare a Alegerilor pentru a monitoriza scrutinul, numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor unui număr al secțiilor de votare.

Misiunea de Observare a Alegerilor din cadrul ENEMO în Moldova pentru Alegerile Parlamentare din 2019 este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos; Suedia; Fundația Națională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Național Democratic; și Uniunea Europeană.
 

Pentru mass-media:
1. Pentru mai multe informatii va rugam sa il contactati pe Dnul Bosko Nenezic, Seful adjunct al Misiunii
 email: bosko.nenezic@enemo.eu, mob: +373 68 442 013;
2. Traducerea consecutive este oferita.


Despre ENEMO

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională alcătuită din 21 organizații non-profit, independente și neguvernamentale din 17 țări din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală, inclusiv două state ale Uniunii Europene, fondată la 29 septembrie 2001.

ENEMO urmărește să promoveze implicarea organizațiilor societății civile în societățile cu democrații în tranziție, spre îmbunătățirea proceselor electorale, o mai mare transparență a guvernelor și răspunderea acestora față de cetățeni, precum și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Intru realizarea acestui scop, ENEMO lucreaza independent sau in cooperare cu organizatiile sale membru.


ENEMO si toate organizatiile membru ale acesteia au aprobat Declarația de Principii pentru Observarea Internațională a Alegerilor din 2005 și Declarația Principiilor Globale privind Observarea și Monitorizarea Alegerilor Independente de către Organizațiile Cetățenilor. Fiecare observator ENEMO semnează Codul de Conduită pentru Observatorii Internaționali în Alegeri.

 

European Network of Election Monitoring Organizations – ENEMO
International Election Observation Mission to Moldova – Parliamentary Elections of 24 February 2019

A: str. Alexandru cel Bun, 144/1
Chișinău, Republica Moldova
W: www.enemo.eu 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire

 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex