COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Comisia Europeană recunoaște riscurile, dar trebuie să fie mai dură vis-à-vis de vize de aur

 

Transparency International atenționează:
Comisia Europeană recunoaște riscurile, dar trebuie să fie mai dură vis-à-vis de vize de aur

Comisia Europeană a declarat astăzi (23 Ianuarie, 2018) că sistemele care vând cetățenia și reședința celor foarte bogați, cunoscute ca "vize de aur", amenință securitatea și integritatea colectivă a UE1.

Raportul Comisiei arată că sistemele de cetățenie sunt "comercializate în mod deliberat și adesea promoate în mod explicit ca mijloc de obținere a cetățeniei UE", Bulgaria, Cipru și Malta ignorând dreptul Uniunii prin vânzarea pașapoartelor fără a solicita aplicanților să locuiască în țara lor.

Cu o zi înainte de lansarea raportului, guvernul bulgar a anunțat că va suspenda schema de oferire a cetățeniei.

Organizațiile anti-corupție Transparency International și Global Witness avertizează că raportul Comisiei nu este sufficient de explicit privind necesitatea urgentării acțiunilor de curățare a acestei industrii tenebre.

"...Recunoscând riscurile inacceptabile de securitate și corupție pe care le creează, raportul Comisiei nu spune ce trebuie să facă efectiv statele membre – îndată ce a sunat alarma, trebuie de oferit soluții", a declarat Naomi Hirst, de la Global Witness. "Acum este momentul ca statele membre să-și asume responsabilitatea pentru sistemele lor de viză de aur și să urmeze decizia conducerii Bulgariei de a le suspenda până cănd ele nu vor mai amenință securitatea UE".

Raportul prevede că Comisia va convoca un grup de experți din toate statele membre pentru a aborda riscurile în cadrul sistemelor Golden visa și va pregăti un set de controale de securitate până la sfârșitul anului 2019. Dar Global Witness și Transparency International consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate necesiăților. Cele două organizații solicită măsuri stricte de diligență și o aplicare a acestora la nivelul UE.

"Acest raport pune accentul pe sistemele dubioase din statele membre, ceea ce reprezintă un bun prim pas", a spus Laure Brillaud de la Transparency International. "Cu toate acestea, astfel de țări precum Malta în care aceste scheme sunt adînc înrădăcinate, sunt puțin motivate pentru le eliminara fără presiuni puternice din partea unor instituții internaționale, cum ar fi UE".

Comisia nu este singurul organism european care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizele de aur. Într-un proiect de raport publicat în septembrie2, Comitetul special al Parlamentului European privind crimele financiare și evaziunea fiscală (TAX3) a solicitat eliminarea treptată a schemelor.

Notă: În raportul Global Witness și Transparency International EUROPEAN GETAWAY: INSIDE THE MURKY WORLD OF GOLDEN VISAS3, sunt detaliate riscurile de corupție specifice programelor de viză de aur. Raportul atestă că aceste sisteme deschid UE pentru criminali și corupți, ca urmare a lipsei de diligență, a conflictelor de interese și a competențelor discreționare la scară largă.

Transparency International – Moldova a relatat în aprilie 20184 că în contextul rezultatelor modeste de investigare și recuperare a fondurilor extrase prin diverse fraude bancare și multiple încercări de legalizare a acestora, aplicarea sistemului Golden Visa în Republica Moldova este contraindicată.

1 http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-526_en.htm

 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex