COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

 

 


 

 

01 noiembrie 2018Proiectul MAC-P  anunță rezultatele celui de-al șaptelea apel al Programului de granturi post – investiționale destinate Managementului Durabil al Terenurilor


Aproape 7,2 milioane de lei vor fi acordate unui număr de 28 producători agricoli din Republica Moldova, selectați spre finanțare, ca urmare a celui de-al șaptelea apel al Programului de Granturi post-investiționale destinate Managementului Durabil al Terenurilor (MDT). Acestora le vor fi compensate investițiile efectuate în procurarea de semănători No-Till, stropitori, combine, tocătoare, precum și pentru înființarea unui bazin de captare a apelor pluviale. Suprafața totală pe care vor fi aplicate tehnologiile și practicile de MDT finanțate în cadrul acestui apel de granturi este de peste 6,5 mii ha.

În perioada 2014-2018, Proiectul MAC-P a lansat șapte apeluri în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate MDT, în rezultatul cărora 192 de producători agricoli din cei 253 care au depus dosare, au  primit suport financiar. Astfel, au fost compensate cheltuielile pentru investiții efectuate în procurarea a 234 utilaje (semănători – 96, stropitori – 47, tocătoare (cositori) – 43, combinatoare – 18), cât și pentru aplicarea practicilor de MDT(construcția a 3 iazuri antierozionale, 2 bazine de captare a apei pluviale și înierbarea cu lucrarea solului în jurul pomilor, în livezi).     

În total, prin intermediul Programului de Granturi post-investiționale destinate MDT, Proiectul MAC-P a oferit producătorilor agricoli din Republica Moldova sprijin financiar în valoare de peste 45,6 milioane lei, echivalentul a 2,4 milioane dolari SUA. Valoarea medie a unui grant obținut de agricultori reprezintă 237,5 mii lei.

Cei mai mulți beneficiari ai programului provin din nordul republicii. În această regiune sunt amplasați 108 producători care au beneficiat de compensarea investițiilor efectuate în tehnologii și practici MDT. În regiunea de sud, proiectul MAC-P a oferit sprijin financiar pentru 53 de producători, iar din centrul republicii - pentru 31 de agricultori. De remarcat că 15,6% dintre beneficiari sunt femei.

Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” (MDT) a fost lansat în 2014 și este parte componentă a proiectului MAC-P (Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilității Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. Programul de granturi post-investiționale s-a adresat producătorilor agricoli din întreaga republică, cu excepția celor din orașele Chișinău și Bălți, care aplică practici și tehnologii de management durabil al terenurilor, asigurând menținerea sănătății și productivității solului. Valoarea grantului post – investițional a constituit 50% din investiția eligibilă, cu un plafon de 20 000 dolari SUA per producător agricol.

Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex