COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Transparency International și Global Witness atenționează despre riscurile aplicării Golden viză în UE


Transparency International și Global Witness atenționează despre riscurile aplicării Golden viză în UE


Ușile Europei sunt deschise pentru criminali și corupți, datorită schemelor Golden viza, lipsite de transparență, opace și prost gestionate, potrivit unui raport publicat astăzi de Transparency International și Global Witness. Cele două organizații afirmă că beneficiile financiare ale sistemelor de oferire a cetățeniei și a permisului de ședere contra investiții sunt subminate de riscurile care derivă din insuficiența diligenței, conflictele de interese și puterile discreționare la scară largă.

„Dacă aveți o mulțime de bani pe care i-ați dobândit prin metode dubioase, asigurarea unui nou loc pentru a fi numit “acasă”, departe de cel în care ați furat este mai mult decât atrăgătoare. Schemele Golden viza  oferă un refugiu sigur de la autoritățile care v-ar putea căuta, confrunta activele furate cu veniturile declarate și impozitele achitate. Ele asigura libertatea de a călători fără a ridica suspiciuni”, a declarat Naomi Hirst de la Global Witness.

„Având în vedere riscurile iminente, aceste sisteme trebuie să dispună de cele mai înalte standarde de verificare a diligenței, astfel încât țările recipiente să cunoască bine cine sunt candidații și de unde provin banii lor. Cu regret, situația curentă este foarte diferită. Această abordare amplifică riscul oferirii cetățeniei unor persoane corupte și, mai mult, coruperii statului însuși în măsură ce guvernele înfometate de profit nu iau în considerare pericolele”.

Laure Brillaud, responsabilul pe politici anti-spălare a banilor din cadrul Transparency International - UE și co-autor al raportului, a declarat: „Schemele gestionate prost permit persoanelor fizice corupte să lucreze, să călătorească neîngrădit în UE și să submineze securitatea colectivă. Din acest motiv, sunt necesare acțiuni urgente la nivelul întregii UE. Bruxelles-ul trebuie să definească standardele pentru aceste programe și să se asigure că ele sunt respectate în toate statele membre care oferă cetățenie și permis de ședere contra investiții”.

Statistica arată că cel puțin 6 000 de pașapoarte și aproape 100 000 de permise de ședere au fost vândute în UE în ultimul deceniu. Spania, Ungaria, Letonia, Portugalia și Regatul Unit au oferit cele mai multe - peste 10 000 fiecare.

În pofida sumelor mari de bani implicate, Cipru și Portugalia nu par să pună în discuție sursa de avere a solicitanților. În Malta, solicitanții care au cazier judiciar sau sunt în curs de investigare pot fi totuși considerați eligibili în "circumstanțe speciale". În Portugalia, 95% din totalul mijloacelor venite prin Golden viza au fost plasate în imobile, ceea ce a condus la o presiune sporită pe piața imobiliară, neavând nici o legătură cu crearea locurilor de muncă. În Ungaria, Letonia și Regatul Unit, ratele de admitere ale solicitanților au fost de până la 90%, generând suspiciuni vis-a-vis de caracterul selectiv al controalelor solicitanților în anumite state membre.

Întrucât oferirea permiselor de ședere și a cetățeniei de către un stat membru afectează întreaga Uniune Europeană, Transparency International și Global Witness solicită instituțiilor UE:

  • să stabilească standarde la nivelul UE pentru sistemele de Golden viză, cu accent pe transparență;

  • să identifice și să evalueze în mod regulat riscurile pe care le generează aceste sisteme pentru UE în ansamblu, pe care să le atenueze ulterior;

  • să extindă normele de combatere a spălării banilor asupra tuturor părților din industria Golden viza;

  • să stabilească mecanisme de colectare și schimb internațional a informațiilor, în special despre integritatea solicitanților, sursele de venit și investițiile reale ale acestora;

  • să pornească proceduri judiciare împotriva statelor membre ale căror sisteme ar putea afecta securitatea comunitară în UE.


Raportul final poate fi vizualizat aici: https://www.transparency.org/whatwedo/publication/golden_visas

Transparency Intenational – Moldova (TI-Moldova) atrage atenție asupra riscurilor care rezultă din adoptarea la finele anului 2016 a unui sistem similar celui Golden viza în Republica Moldova. Îngrijorarea principală este că inițiativa în cauză a apărut simultan cu inițiativa de amnistie a capitalului în condițiile unor investigații a spălărilor de bani de cca 22 miliarde USD si a fraudei din sistemul bancar1. O altă îngrijorare ține de faptul că decizia privind acordarea cetățeniei va fi luata de o companie privată înregistrată în afara țării, statul fiind astfel eliminat din procesul de examinare a dosarelor solicitanților, deci, din evaluarea riscului aferent ordinii și securității publice. Mai mult, lista beneficiarilor acestor vize nu va fi făcută publică, ceea ce alimentează temerile că cetățenia ar putea fi oferită unor persoane cu mijloace de proveniență dubioasă, rezultate din spălări de bani și evaziune fiscală.

Este de reținut că și Centrul Național Anticorupție s-a expus univoc asupra intențiilor de cooptare de noi cetățeni contra bani, accentuând că ”interesele promovate sunt în detrimentul interesului public și cu riscuri majore pentru siguranța și securitatea cetățenilor și a statului Republica Moldova”.2

Având în vedere multiplele riscuri aferente noilor prevederi legale ce țin de oferirea cetățeniei Republicii Moldova, TI-Moldova reiterează necesitatea de a stopa implementarea ”Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție” până la o evaluare și coordonare a acestuia cu autoritățile europene specializate în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Aceasta ar permite de evitat asumarea unor angajamente care ar fi în detrimentul interesului public și de prevenit posibile prejudicii de la aplicarea Programului atât pe plan intern, cât și regional.

 

1 http://www.transparency.md/wp-content/uploads/2018/04/Observator_8F.pdf

2 https://www.cna.md/public/files/raport_expertiza/rea-dep453-investitstrainid6398.pdf

 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex