COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Mediul de afaceri din regiunea de nord a țării beneficiază de un nou Program USAID

27 martie 2018

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, au organizat în regiunea de nord a țării, la Bălți, prezentarea Programului pentru Reforme Structurale în Moldova, finanțat de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Programul are drept scop: (i) îmbunătățirea mediului de afaceri și comerț în Moldova prin sprijinul acordat instituțiilor guvernamentale și sectorului privat în implementarea mecanismelor de liberalizare și modernizare a comerțului; (ii) realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor; și (iii) îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat prin dezvotarea dialogului reciproc, a consolidării și cooperării strânse cu organizațiile profesionale, în special cu cele din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), precum și cu mediile de informare, în special cu presa economică.

În discursul de  deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a salutat prezența participanților la primul eveniment regional organizat de Programul Reforme Structurale în parteneriat cu CCI a RM, menționând: “Noul Program are drept scop susținerea companiilor din Moldova, îmbunătățirea mediului de afaceri, creșterea competitivității mărfurilor moldovenești pe piețele europene și facilitarea comerțului. În toate aceste domenii, Camera de Comerț și Industrie a RM este foarte activă și acordă suportul necesar agenților economici,  promovează dialogul între business și autoritățile publice dar și prestează serviciile care sprijină comerțul intern și cel internațional. Aș vrea să menționez că CCI are o colaborare de lungă durată cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID și pe parcursul ultimelor ani în parteneriat cu USAID au fost inițiate și realizate mai multe programe de asistență”.

La lansarea Programului în regiunea de nord au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din municipiul Bălți și din 10 raioane din nordul republicii (Sîngerei, Glodeni, Rîșcani, Fălești, Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Florești), autoritățile publice locale, reprezentanții societății civile și ai presei. 

Prezent la eveniment, Douglas MUIR, Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, a ținut să remarce următoarele: “Programul nostru s-a angajat să lucreze cu toți cei intere sați din întreaga țară și, bineînțeles, cu cei din Bălți și din zona de nord. Reformele adminsitrative și chestiunile legate de reglementarea comerțului afectează și mediul de afaceri și cetațenii, oriunde s-ar afla. Ne propunem să auzim vocea oamenilor din fiecare raion și dorim ca antreprenorii din fiecare raion să fie bine informați despre reformele și schimbările care se produc”.Ghenadie ȘMULSCHII, viceprimar de Bălți a exprimat recunoștința față de Programul USAID, subliniind, rolul special al acestuia în dezvoltarea sectorului economic, dar și dialogului public-privat.

Echipa de implementare a Programului a prezentat obiectivele și acțiunile planificate, în special cele din domeniul facilitării procedurilor de comerț internațional și dezvoltarea coridoarelor comerciale.

Câțiva reprezentanți ai mediului de afaceri au vorbit despre situația în sectoarele economiei în care activează, despre probleme dar și planurile de dezvoltare pe viitor, precum și privind necesitățile de asistență pentru eficientizarea și dezvoltarea afacerilor.

USAID va sprijini Guvernul Moldovei în procesul continuu de integrare a țării în sistemele comerciale regionale și mondiale. Pornind de la simplificarea condițiilor legale și de reglementare în vederea stimulării întreprinderilor de a se dezvolta și de a inova și până la raționalizarea canalelor de facilitare a comerțului și logisticii aferente, Programul vine să ajute produsele moldovenești să ajungă și să se afirme pe piețe mai largi și mai dinamice.

Atât în cadrul prezentarilor, cât și în cel al sesiunii de intrebări-răspunsuri, a fost subliniat faptul că Programul va avea un impact direct asupra eforturilor anti-corupție printr-o serie de intervenții, care vor spori transparența, vor ajuta Moldovei sa dezvolte noi aplicații și sisteme e-guvernare și să reducă prezența banilor în numerar în cadrul interacțiunii dintre funcționarii publici și utilizatorii de servicii. 

Perioada de implementare a Programului este de 4 ani, iar bugetul - de 11,2 milioane de dolari SUA. Compania americană Nathan Associates Inc., contractată de USAID, este cea care va asigura implementarea Programului în Moldova.

 

Pentru informații suplimentare:

Dr. Slavian Gutu,

Manager comunicare strategică

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova

M: 060-502811 |  E: sgutu@nathaninc.com

 

 

Ana Turculeț,

Șef Secție relații cu publicul

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

M: 060-659840 |  E: presa@chamber.md
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Conferințe IPN [HD] Fundația Roma AwarenessConferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism Independent
Vezi toate
banner creditex