COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Autoritatea Națională de Integritate: riscuri de compromitere a reformei

 

Autoritatea Națională de Integritate: riscuri de compromitere a reformei 

 

Transparency International - Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu trenarea reformei în Autoritatea Națională de Integritate (ANI). La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, ANI așa și nu a devenit funcțională. Lentețea exagerată a desfășurării concursului de suplinire a funcțiilor de președinte și vice-președinte (lansarea cu întârziere a concursului, amânarea ședințelor Consiliului de Integritate, inclusiv din lipsă de cvorum, extinderile repetate ale termenelor depunerii dosarelor candidaților), vorbește despre caracterul intenționat de tergiversare a acestui proces. În lipsa conducerii, precum și a inspectorilor de integritate desemnați/selectați prin concurs, verificarea averilor și intereselor persoanelor care ocupă funcții publice este compromisă.

În prezent se creează impresia unei lupte acerbe pentru controlul ANI, încercându-se înlocuirea unei persoane cu mandatul expirat cu o altă persoană mandatul căreia va expira în curând, în loc de a se concentra asupra unui concurs transparent de selectare a unui candidat independent, integru și profesionist. Trezește nedumeriri și graba cu care la conducerea ANI este propulsată o persoană care anterior s-a opus reformării instituției, a luat decizie în situație de conflict de interese în cazul decidenților din Banca Națională a Moldovei și a încălcat disciplina de lucru (potrivit afirmațiilor lui Anatol Donciu1), iar mai recent – nu a trecut testul la poligraf. Angajații autorității sunt amenințați cu pornirea unei anchete interne pentru nesupunerea unei persoane care încă nu a fost desemnată în funcție, ceea ce ar putea afecta independența viitorilor inspectori de integritate.

Mai mult, în condițiile transferului puterii la ANI într-un mod confuz și scandalos, este iminent riscul spargerii bazei de date și arhivei ANI (declarațiile de venituri și proprietate/de avere și interese personale, hotărârile CNI și documentele din investigațiile efectuate) în beneficiul unor grupuri de interese obscure. În acest caz nimeni nu-și va asuma răspunderea pentru eventuale nereguli.

Lupta pentru controlul ANI se desfășoară în preajma alegerilor parlamentare, când va fi extrem de important ca societatea să afle despre integritatea candidaților. În prezent în ANI s-a acumulat un număr considerabil de petiții și solicitări de efectuare a controalelor, zeci de mii de declarații de avere și interese personale rămân neverificate. Fără reacția ANI rămân și multiplele investigații jurnalistice care au scos la iveală proprietăți luxoase ale demnitarilor și funcționarilor publici, eventuale cazuri de luare a deciziilor în conflicte de interese și de încălcare a regimului de incompatibilități.

În aceste condiții, solicităm guvernanților să depună eforturi reale pentru a asigura funcționalitatea și independența ANI, una dintre instituțiile de bază menite să prevină corupția în sectorul public din Republica Moldova.
 

1 Potrivit dlui Donciu, “V. Strătilă, urmărind interese personale, în ședința Comisiei din16.04.2015, contrar afirmațiilor anterioare despre conflictul de interese, a participat și a votat Actul de constatare privind clasarea cauzei în privința guvernatorului BNM D. Draguțan”. 

 

DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.