COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Gala Filmului Românesc pentru copii în Moldova

Comunicat de presă

Gala Filmului Românesc pentru copii în Moldova este un eveniment inițiat de către Uniunea Cineaștilor din R. Moldova, susținut de CNC Moldova și CNC Romania (conform Acordului de colaborare între CNC Moldova și CNC România). Această Gală în 2017 va fi o retrospectivă a celor mai de succes filme românești pentru copii.

Gala vine în acest an sub sloganul ”Așa cum era odinioară, când erai copil…” îndemnând publicul din Republica Moldova să-și împrospăteze emoțiile din copilărie, dar și să-i familiarizeze pe copii cu cinematografia și personajele preferate ale părinților prin intermediul filmului. Pe toată durata Galei vor fi proiectate 5 filme produse în anii ‘70-80 în România, fiind coproducții cu Moldova, Franța sau Rusia.

Proiecțiile vor fi însoțite de paneluri de discuții oferind astfel publicului din sală o platformă de comunicare cu specialiști și experți în domeniul cinematografiei.

La prima ediție vor fi organizate nouă proiecții în patru orașe din Republica Moldova – Chișinău, Cahul, Strășeni și Soroca.

Deschiderea oficială a Galei Filmului Românesc pentru Copii în Moldova va avea loc la data de 13 octombrie curent, la cinematograful Patria Loteanu, unde vom întreține o conferință de presă și vom proiecta îndrăgita feerie muzicală “Maria Mirabela”.

La conferința de presă vor participa:

Daniel IONIȚĂ - Excelența Sa Ambasadorul României în Republica Moldova

Mihai FULGER (România) - director al Arhivei Naționale de Filme din Romania

Andrei CHISTOL – Secretar de Stat al Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării

Virgiliu MĂRGINEANU – Președintele Uniunii Cineaștilor din R. Moldova

Valeriu JEREGHI – Directorul Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova

Conferința va avea loc în holul cinematografului Patria Loteanu pe data de 13 octombrie, 2017, la ora 17:00, după conferință, la ora 18:00 va avea loc proiecția filmului “Maria Mirabela”.

“Maria Mirabela” este prima coproducție românească în care maestrul Gopo și Natalia Bodiul  reușesc să captiveze publicul spectator tânăr și adult cu efectele sale combinatorice între jocul viu al actorilor și desenul animat. Cu toate că nu a beneficiat de o tehnică sofisticată, au reușit să creeze o poveste verosimilă, în care oameni și desene animate comunică. Iar muzica lui Eugen Doga pe versurile marelui poet Grigore Vieru te copleșesc.

Orarul proiecțiilor este următorul:

Data

Oraș

Locație

Film

Ora

13.10.2017

(vineri)

Chișinău

Patria Loteanu

Conferință de presă în hol

MARIA MIRABELA 74 min.

17:00

18:00

14.10.2017

Chișinău

Cinematograful Buiucani

Veronica 90 min

 

18:00

15.10.2017

(duminica)

Chișinău

Cinematograful Buiucani

MAMA 84 min

18:00

16.10.2017

Cahul

Teatrul din Cahul, sala mică

MARIA MIRABELA

 74 min.

MARIA ȘI MIRABELA ÎN TRANZISTORIA 69 min.

13:00

 

15:00

17.10.2017

Soroca

Teatrul din Soroca

MARIA MIRABELA 74 min.

VERONICA SE ÎNTOARCE

13:00

15:00

18.10.2017

(sâmbăta)

Strășeni

Casa de Cultură Strășeni

Veronica 90 min

MAMA 84 min

13.00 15.00


Intrarea la evenimente este liberă.

Parteneri: Ministerul Educației, Culturii si Cercetării, Uniunea Cineaștilor din Moldova, CNC Moldova, CNC Romania, Cinema Patria Loteanu, Cinematograful Buiucani, Consiliul Raional Strășeni, Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”, (Cahul), Teatrul „Veniamin Apostol” , (Soroca).

Uniunea Cineaștilor din Moldova


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex