COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

CONSILIUL DE PRESĂ ANUNȚĂ CONCURSul PENTRU ACORDAREA PremiulUI Național de Etică și Deontologie Profesională Jurnalistică 2017

 

 
Consiliul de Presă din Republica Moldova anunță concursul pentru acordarea Premiului Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică ediția 2017, la care pot participa toate instituțiile mass-media din R. Moldova. Premiul va fi acordat după o monitorizare pe parcursul anului cu participarea publicului și a unui grup de experți. Premiul Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice.

Conform Regulamentului de organizare și desfășurare, aprobat de Consiliul de Presă, concursul se va desfășura în câteva etape:

  • la prima etapă, va avea loc propunerea candidaților. Astfel, în perioada 4 iulie – 4 august 2017, instituțiile mass-media își pot propune candidatura de sine stătător sau pot fi propuse de către consumatorii de media (orice consumator de produse mass-media sau orice instituție/organizație/companie din Republica Moldova, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate) sau de un grup de experți creat de Consiliul de Presă în acest scop. Candidaturile pot fi depuse printr-o scrisoare electronică expediată în adresa Secretariatului Consiliului de Presă, printr-o scrisoare simplă, expediată la sediul Consiliului sau prin completarea și expedierea formularului tipizat de pe pagina web: www.mediaforum.md. Consiliul de Presă va examina candidaturile propuse și va prezenta lista participanților în concurs printr-un comunicat de presă;
  • la etapa a doua, în perioada 16 august – 15 noiembrie 2017, vizitatorii platformei online www.mediaforum.md vor avea posibilitatea să le acorde puncte candidaților, votul publicului având titlu de recomandare, însă nu obligatoriu pentru membrii Consiliului de Presă care vor lua decizia finală privind acordarea sau neacordarea Premiului. Regulamentul concursului prevede aplicarea unor criterii care pot crește sau descrește punctajul acumulat de fiecare instituție mass-media, cum ar fi: semnarea de către instituția candidată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, numărul de plângeri împotriva redacției și felul cum a respectat deciziile Consiliului de Presă după examinarea acestor plângeri etc.;
  • la etapa a treia a concursului, în perioada 15-25 noiembrie 2017, Consiliul de Presă va cumula punctajul participanților la concurs și va alcătui Lista finaliștilor concursului, iar până la 1 decembrie 2017 va fi publicată lista (topul) a trei institituții mass-media cu cea mai bună situație în clasamentul cumulativ al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă.
  • la ultima etapă, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va lua decizia cu privire la acordarea sau neacordarea Premiului Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică 2016.
     

Regulamentul concursului și procedura de propunere a candidaților la Premiul Național de etică și deontologie profesională jurnalistică pot fi consultate pe platforma online www.mediaforum.md, accesând bannerul de pe site „Propune redacția care merită!”, link direct:

http://mediaforum.md/ro/premiul_national

Membrii Consiliului de Presă care reprezintă sau sunt angajați ai instituțiilor mass-media candidate la Premiu, nu vor participa în procesul de evaluare a candidaților și la luarea deciziei finale privind desemnarea câștigătorului Premiului.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă consideră că în anul respectiv instituțiile mass-media candidate nu merită acest Premiu. Instituția mass-media desemnată câștigătoare a Premiului nu va putea participa la concursul pentru decernarea Premiului timp de cinci ani din anul când a câștigat Premiul.

Consiliul de Presă poate decide retragerea Premiului pentru laureatul/laureații din anii precedenți dacă constată încălcarea constantă de către aceștia a normelor deontologice și a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Premiul Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice. În anii precedenți, câștigători ai Premiului au fost desemnați redacția Biroului din Chișinău a postului de radio „Radio Europa Liberă” (2015) și portalul Anticoruptie.md (2016)

Secretariatul Consiliului de Presă
MD-2012, mun. Chișinău, str. București 41/5
022-220996
www.mediaforum.md  
www.consiliuldepresa.md (site în reconstrucție)
secretariat@consiliuldepresa.md


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex