COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova promovează tehnologiile și practicile de management durabil al terenurilor

 

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova promovează tehnologiile și practicile de management durabil al terenurilor
 

26 iunie 2016


Circa 150 de producători agricoli din zona de Nord și Centru, reprezentanți ai direcțiilor agricole din mai multe consilii raionale, viitori specialiști în domeniu și jurnaliști au participat, în perioada 15-23 iunie 2017, la o serie de seminare științifico-practice cu genericul Ziua Câmpului. Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), componenta Fortificarea capacităților în practici de management durabil al terenurilor, cu scopul de a demonstra performanța obținută de producătorii agricoli locali care au folosit tehnologii conservative, a prezenta avantajele economice obținute, dar și de a face schimb de experiență între fermieri privind vulnerabilitățile acestor noi abordări în agricultură.

La seminare au fost prezentate, în mod practic, rezultatele aplicării sistemului conservativ de agricultură cu toate elementele sale, inclusiv semănatul direct (no till), pe câmpuri cultivate cu grâu comun de toamnă, soia, orz și rapiță. De remarcat că sistemul conservativ de agricultură, presupune cultivarea diferitor culturi în lipsa parțială sau totală a lucrării solului, în condițiile în care cel puțin 30-35 % din resturile culturii premergătoare sunt păstrate la suprafața acestuia.

Evenimentele s-au desfășurat pe teritoriul a 3 raioane, iar gazde au fost fermieri cu experiență, beneficiari ai programului de granturi post-investiționale Managementul Durabil al Terenurilor, Nicolai Kiktenko - administrator al SRL Gospodarul-Rediu din s.Rediul de Sus, r.Fălești, Mihai Cerguță – administrator al SRL Cimcazac, din s.Cimișeni, r.Criuleni și Gheorghe și Ion Panfil – conducători ai GȚ Ion Panfil din s.Plop, r.Dondușeni.

Baza științifico-teoretică a seminarului a fost asigurată de cercetătorii Gheorghe Jigău și Sergiu Gavrilaș, care au prezentat evoluția fertilității naturale a cernoziomurilor în condiții de agricultură sustenabilă, fiind evidențiate tehnologiile, principiile și pilonii care stau la baza obținerii unei recolte bune în cadrul unui sistem conservativ de agricultură.

Promovarea tehnologiilor conservative de prelucrare a solului va continua pe parcursul anului 2017 prin intermediul componentei Fortificarea capacităților în practici de management durabil al terenurilor, al proiectului MAC-P. Potrivit organizatorilor, în viitorul apropiat se vor mai desfășura alte două evenimente de acest gen în baza experienței altor fermieri, beneficiari ai proiectului.

Precizăm că obiectivul de dezvoltare al proiectului MAC-P vizează sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.
DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Apă-Canal Chișinău

Administrația ACC va inspecta joi, 10 mai primul șantier de lucru privind reabilitarea a circa 190 km rețele de apeduct si 7 km de canalizare

Editura Cartier

Lansarea volumului Cioburi de oglindă, de Valentin Dulce, la Librăria din Centru

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Strategia de transport - proces falimentatConferințe IPN [HD] |Monitorizarea prezenței concurenților electorali în știrile TV
Conferințe IPN [HD] | Autoritățile electorale refuză accesul la listele de subscripție a S. RaduConferințe IPN [HD] | Viitorul nu se obține prin indiferență, ci prin lupta politică
Vezi toate
banner eu
banner ceu
banner creditex