COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Rubicon - ultramaratonul va da start mâine!

Stimați jurnaliști!

Mâine, 10 februarie, ora 12:00, în orașul Soroca, în preajma Cetății Soroca va fi dat startul celei mai grandioase ștafete ultramaraton Rubicon. 200 de participanți vor alerga de la nord la sud, prin raioanele de est a Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Fiecare cursă reprezintă trei zile de alergare non-stop pe un anumit traseu (de la 450 până la 525 km), care se desfășoară în întreaga țară. Organizatorii au hotărât să împartă cursa în trei etape - după culorile tricolorului - câte o etapă în fiecare an. Anul viitor, participanții vor alerga în raioanele din centru, iar peste un an - în cele din vest.

Distanța traseului din acest an este de 463 km, iar timpul aproximativ de desfășurare - 46 de ore. Traseul ștafetei Rubicon va traversa 14 raioane ale Moldovei. Fiecare raion este divizat în câteva etape a câte 6-13 km. În total, vor fi 43 astfel de etape pe parcursul traseului. Potrivit organizatorilor, participanților le va fi cel mai dificil în raionul Soroca (din cauza reliefului complicat și a diferenței mare de altitudine) și în raionul Grigoriopol (cea mai lungă etapă din cadrul cursei - 18,4 km).

 

Ideea de bază a ultramaratonului Rubicon

Pentru că ideea principală a Rubiconului este de a alerga în condiții meteorologice extreme, timpul desfășurării cursei a fost ales în baza statisticilor meteorologice din Moldova pentru ultimii ani. Potrivit acestora, perioada dintre 10 și 15 februarie este cea mai severă: sunt înregistrate atât ninsori abundente, cât și diferență mare de temperatură.

Rubicon nu este o întrecere la viteză, este o cursă la rezistență, dat fiind faptul că sportivii se vor deplasa cu o viteză constantă de 6,3 min/km pe parcursul întregului traseu. Regulile ultramaratonului presupun faptul că ritmul nu trebuie nici să crească, nici să scadă.

Înaintea coloanei participanților aleargă un sportiv cu experiență (pacemaker) cu steagurile raionului și a țării, menținând ritmul de alergare necesar pentru toți participanții. Steagul raionului se modifică la granițele fiecărui raion. Pacemaker-ii se schimbă la fiecare etapă, transmițând steagurile.

Premiul

Participanții vor primi premii pentru parcurgerea etapelor. Pentru parcurgerea a cel puțin o etapă, participantul va primi o insignă cu stema raionului. Pentru a primi insigna, participantul trebuie să alerge întreaga etapă, de la start la finiș, și să fie înregistrat de organizatorii care îl vor întâmpina. Unul dintre scopurile participantului este de a aduna insignele tuturor raioanelor de pe traseul cursei Rubicon, iar în perspectivă, pe parcursul a trei ani să adune stemele tuturor raioanelor din Republica Moldova.

În acest an, câștigătorii vor fi desemnați în cadrul a două nominații: „Cei mai mulți kilometri parcurși” și „Cele mai multe insigne colectate”.

 
Traseul și graficul exact de desfășurare


Traseul și graficul ștafetei Rubicon arată în felul următor:

10 februarie:

– raionul Soroca: începutul la 12:00, sfârșitul la 14:18,

– raionul Florești: începutul la 14:18, sfârșitul la 18:04,

– raionul Șoldănești: începutul la 18:04, sfârșitul la 22:06,

– raionul Rezina: începutul la 22:06, sfârșitul la 0:03.

11 februarie:

– raionul Râbnița: începutul la 0:03, sfârșitul la 0:45,

– din nou raionul Rezina: începutul la 0:45, sfârșitul la 4:19,

– raionul Orhei: începutul la 4:19, sfârșitul la 9:44,

– raionul Criuleni: începutul la 9:44, sfârșitul la 13:01,

– raionul Dubăsari: începutul la 13:01, sfârșitul la 14:28,

– raionul Grigoriopol: începutul la 14:28, sfârșitul la 16:28,

– raionul Dubăsari: începutul la 16:28, sfârșitul la 18:01,

– Chișinău: începutul la 18:01, sfârșitul la 23:10,

– raionul Anenii Noi: începutul la 23:10, sfârșitul la 3:14.  

12 februarie:

– raionul Bender: începutul la 3:14, sfârșitul la 4:21,

– raionul Căușeni: începutul la 4:21, sfârșitul la 7:29,

– raionul Ștefan-Vodă: începutul la 7:29, sfârșitul întregii curse 13:20.

Hrana

Potrivit organizatorilor, fiecare participant trebuie să se asigure cu apă și mâncare. În afară de asta, sportivii de sine stătător vor trebui să ducă cu ei toată greutatea.

Scopul cursei

Organizatorii, la fel, spun că însăși ștafeta Rubicon va contribui la redescoperirea Moldovei și va demonstra cât este de bogată cultura și istoria meleagurilor. În afară de asta, evenimentul cu siguranță va influența pozitiv dezvoltarea sportului amator în Moldova și în regiunea transnistreană. Pe lângă reîntregirea țării prin intermediul întrecerii sportive de masă, scopul Rubicon este de a colecta fonduri pentru binefacere și pentru a ajuta copiii cu dizabilități. Participarea la ștafetă este gratuită, însă organizatorii au prevăzut ca participanții să poată dona bani pentru binefacere.

Ștafeta ultramaraton anuală Rubicon se desfășoară pentru prima dată pe teritoriul Republicii Moldova. Organizatorul acesteia este Sporter, organizația sportivă care desfășoară evenimente sportive de anvergură în Moldova, printre care sunt Maratonul Internațional Chișinău, cursa de ciclism Chișinău Criterium, dar și întrecerea la înot în apă deschisă Sea Mile.

Informație suplimentară și detalii referitoare la filmările ștafetei Rubicon puteți afla la numărul de telefon: 079996908 – PR-manager, Anastasia Berzoi.

Materialele video despre cum a fost concepută ideea Rubicon și despre cum s-au desfășurat antrenamentele participanților, le puteți accesa în următoarele link-uri:

Prezentarea, care a avut loc în cadrul Sporter Awards:

http://rubicon.run/ru/oficialinaia-prezentatsia-rubicon/
Spot video: https://drive.google.com/drive/folders/0B2gr9hLKaX7aVV9iaHFrSDlPSE0

Antrenamente: https://drive.google.com/file/d/0B6e-MeyXMJWvdUtaSVNRUnlleGc/view

https://drive.google.com/file/d/0B6e-MeyXMJWvc0ctYUZ2Vk5kaUE/view

Comunicatul de presă e disponibil și în limba rusă: https://docs.google.com/document/d/1mysz0H8Vvqfa-RvAGhuB14XCyxqp5hnrn1-JcOa2KCA/edit


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Apă-Canal Chișinău

Administrația ACC va inspecta joi, 10 mai primul șantier de lucru privind reabilitarea a circa 190 km rețele de apeduct si 7 km de canalizare

Editura Cartier

Lansarea volumului Cioburi de oglindă, de Valentin Dulce, la Librăria din Centru

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Colaborarea Franța-Moldova: un patrimoniu comun, obiective comuneConferințe IPN [HD] | Strategia de transport - proces falimentat
Conferințe IPN [HD] |Monitorizarea prezenței concurenților electorali în știrile TVConferințe IPN [HD] | Autoritățile electorale refuză accesul la listele de subscripție a S. Radu
Vezi toate
banner eu
banner ceu
banner creditex