La ora actuală, Republica Moldova este în pas cu angajamentele asumate pe exterior în domeniul agriculturii, în special în contextul Acordului de Asociere cu UE. Declarația a fost făcută de secretarul general de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.
Secretarul de stat s-a referit la armonizarea cadrului legal cu standardele internaționale, angajamentele privind finanțările sectorului agricol și pregătirea producătorilor agricoli. „Acestea sunt trei blocuri care, practic, sunt în permanență în vizorul specialiștilor Ministerului Agriculturii. Adițional mai vorbim și despre Strategia națională de dezvoltare a agriculturii, care în prezent se află la etapa de revizuire”, spune Iurie Ușurelu.
Reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Vasile Mîrzenco, susține că agricultorii din Moldova au acces limitat la informații. „Noi nu avem o rețea de transfer de cunoștințe în domeniul agricol care ar acoperi măcar 70% a necesităților în acest domeniu. Ei au acces foarte limitat la finanțe. Un fermier mic sau mijlociu foarte greu accesează un credit bancar sau chiar dacă îl accesează, condițiile sunt prea împovărătoare pentru ei”, spune Vasile Mîrzenco. Potrivit lui, este limitat și accesul la piața de comercializare a produselor pentru acești agricultori.
Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a menționat că agricultorii trebuie să participe la schimb de experiență în țările unde se face agricultură performantă. Potrivit lui, agricultorii trebuie învățați să nu-și vândă producția în câmp, dar să ajungă la unitățile comerciale, iar cel mai important este să fie învățați să facă comerț internațional, unde se câștigă cel mai mult.
Deputatul liberal Ion Apostol consideră că orice reformă are rost doar dacă producătorii agricoli nu simt o îmbunătățire în activitatea lor.