Reprezentanții OSC-urilor au fost instruiți cum să beneficieze de mecanismul 2%, forum

Organizațiile societății civile din Republica Moldova depind în proporție de 80% de donațiile externe. Ca să devină mai puțin vulnerabile, este nevoie să fie dezvoltate mecanisme stimulative, precum contractarea socială sau antreprenoriatul social. Astăzi, 28 februarie, la un forum dedicat durabilității financiare a organizațiilor societății civile, a fost pus în discuție mecanismul prin care cetățenii pot direcționa către acestea  2% din impozitul pe venit plătit statului, transmite IPN.

Directorul executiv al asociatei obștești „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (FCPS), Victoria Secu, a spus că impactul activității organizațiilor societății civile se simte tot mai mult, în contextul democratizării societății. Acestea scot în evidență problemele de interes public, accentuând nevoile cetățenilor și drepturile acestora. Aceste organizații participă la procesul de luare a deciziilor, la monitorizarea implementării politicilor publice etc., dar sunt vulnerabile la aspectul durabilității financiare.

„Mecanismul de desemnare procentuală contribuie la asigurarea durabilității, doar că nu are importanta funcție de a responsabiliza societatea, ca aceasta să susțină inițiativele comunitare. Este nevoie de mult efort pentru a educa comunitatea de cetățeni ca să fie responsabilă, să dea dovadă de activism civic. Trebuie să ne solidarizăm pe diferite platforme, vocile multe sunt auzite mai bine”, a îndemnat Victoria Secu.

Igor Meriacre, director executiv al asociației obștești „Motivație”, spune că este important să fie pe înțelesul tuturor cum organizațiile societății civile atrag fonduri. Chiar dacă actualmente acestea funcționează în mare parte cu fonduri din exterior, potențial există și la nivel local. „Mecanismul 2% este bun, dar trebuie dezvoltat”, crede Igor Meriacre.

Alexandrina Culcițchi, șefa Direcției organizații necomerciale la Ministerul Justiției, a explicat că, pentru a ajunge pe lista beneficiarilor mecanismului de desemnare procentuală, organizațiile societății civile trebuie să depună cerere la Ministerul Justiției. Lista este transmisă Serviciului Fiscal de Stat. În 2016, primul an de aplicare a legii în cauză, pe listă erau 414 organizațiile ale societății civile și 72 de entități religioase. În 2017, cifrele au scăzut la 107 și, respectiv, 12 beneficiari, fapt care denotă că se cere o comunicare mai intensă pe acest subiect.

Scott Depies, manager al Programului Democrație și Buna Guvernare, USAID Moldova, a apreciat că, în ultimii trei ani, societatea civilă din Moldova a devenit un jucător important în societate. Legea 2% aduce îmbunătățiri substanțiale modului de operare al organizațiilor societății civile. Cu toate astea, vulnerabilitatea financiară a acestora continuă să fie principala problemă cu care se confruntă. „Societatea civilă trebuie să-și asume niște roluri noi și să acopere golurile, iar organizațiile să aibă acces la susținere națională privată și publică”, a spus Scott Depies.

În 2016, 21 de mii de contribuabili sau 11% din totalul celor care au depus declarațiile pe venit au accesat mecanismul de desemnare procentuală. Din numărul total, doar 16 mii au fost considerate valide, suma direcționată fiind de 2,8 milioane de lei. Cele mai frecvente cauze de nevalidare a transferurilor se numără identificarea datoriilor pe care le au contribuabilii și indicarea incorectă a beneficiarilor. Suma maximă desemnată de un contribuabil a fost de peste 7 mii de lei.

  • victoria secu despre sustenabilitatea financiara a osc-urilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE