Dacă se va face o estimare a pagubelor financiare cauzate Republicii Moldova de prezența militară a armatei ruse în stânga Nistrului, acesta ar fi un avantaj în dialogul moldo-rus. Totodată, este puțin probabil că Moldova va obține bani de la Federația Rusă. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Analistul politic Anatol Țăranu consideră că această inițiativă a președintelui Parlamentului vine și mai mult să complice relațiile și așa complicate cu Federația Rusă. În esența sa, această inițiativă este una care trebuie să fie dezbătută cu toată seriozitatea. „Dacă o asemenea estimare se va face, eu sunt sigur că, având la mână un asemenea document, este puțin probabil că noi vom obține de la Federația Rusă ceva bani pentru asta, dar ca un argument diplomatic și politic în dialogul cu Rusia, indiscutabil, ne-ar servi bine”, a declarat Anatol Țăranu.
Editorialistul Nicolae Negru este de părere că această idee, făcând abstracție de conjunctură, de interese, se înscrie într-o altă tendință a actualei guvernări – de îndreptare spre Uniunea Europeană, România și această tendință este dictată de interesele Republicii Moldova. În opinia editorialistului, Republica Moldova trebuie să aplice altă formulă în relațiile cu Federația Rusă și anume că Rusia ocupă o parte a teritoriului Moldovei și aduce anumite prejudicii. De aici deja se schimbă și abordarea conflictului transnistrean, iar Rusia nu mai poate fi privită ca garant al păcii pe Nistru, spune Nicolae Negru.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promovat o inițiativă potrivit căreia Republica Moldova urmează să angajeze o companie juridică internațională care ar urma să estimeze pagubele financiare cauzate de prezența militară a armatei ruse în stânga Nistrului, fără acceptul autorităților constituționale ale țării.