Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene, în valoarea de 79 de milioane de euro, pentru anul 2017. Banii oferiți nu vor ajunge direct la autorități, ci vor fi alocați pentru diverse proiecte, achiziții, asistență tehnică, echipamente etc., fiind gestionați de UE prin intermediul BERD, BEI și alte structuri. În total Cadrul Unic de Suport pentru anii 2017-2020, prevede sprijin financiar între 284 și 348 de milioane de euro, iar suma finală va depinde de capacitatea de absorbție a Republicii Moldova. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, organizate de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite IPN.
Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că sprijinul planificat pentru anii 2017-2020 reprezintă partea a doua a programului multianual de susținere, oferit de UE pentru Republica Moldova, fiins bazat pe prioritățile stabilite în baza politicii europene de vecinătate și Strategia Globală din anul 2016. Potrivit oficialului, acest sprijin va oferi Republicii Moldova oportunitatea unor noi realizări în dezvoltarea politicii sociale și economice, dar și pentru a întări obiectivele de asociere politică și integrare economică. Ambasadorul a menționat că asistența este acordată pentru inițiative la nivel de țară în diferite domenii, dar și pe proiecte regionale.
Potrivit șefului Secției operațiuni a Delegația UE, Aneil Singh, Cadrul Unic de Suport pentru anii 2017, 2018, 2019 și 2020 a fost adoptat recent și este concentrat pe proiecte. Pachetul pentru anul 2017, în valoare de 79 de milioane de euro, nu are nicio legătură cu asistența macrofinanciară și nu este ceva suplimentar la acea asistență. Urmează a fi alocat suport pentru societatea civilă, instituțiile mass-media locale, dar și pentru consolidarea potențialului pentru un mediu economic competitiv și pentru întărirea sectorului energetic.
Totodată, urmează a fi susținută medierea, în calitate de instrument de soluționare eficientă a disputelor. La fel, va fi acordată asistență pentru sporirea transparenței în întreprinderile de stat. O atenție deosebită va fi acordată comunicării cu cetățenii și informării acestora cu privire la proiectele realizate cu sprijinul Uniunii Europene.
Aneil Singh a menționat că Republica Moldova, alături de alte state, va continua să beneficieze de asistență regională, care este acordată prin intermediul Misiunii EUBAM, programul ERASMUS, proiecte de cooperare transfrontaliere etc. De asemenea, Republica Moldova beneficiază de alte tipuri de asistență, oferită prin alte tipuri de instrumente pe termen scurt.