Singurul laborator de biocombustibili din ţară le deschide producătorilor calea spre noi piețe

Producătorii de biocombustibil din Republica Moldova au posibilitatea să ajungă pe piețe noi de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator din ţară acreditat să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibilului. Laboratorul de biocombustibili solizi, din cadrul Universității Agrare, a fost acreditat acum un an datorită echipamentului performant, în valoare de 100 de mii de euro, acordat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, transmite IPN.

În cadrul unui club de presă, Alexandre Darras, manager de proiecte la Delegația Uniunii Europene, a declarat că Proiectul Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană, a creat toate condiţiile pentru a face ca biocombustibilul produs în Moldova să fie de înaltă calitate, în situația în care, la etapa inițială a proiectului, anume calitatea proastă a biocombustibilului reprezenta un risc pentru a stopa proiectul. Calitatea biocombustibilului este un factor-cheie pentru dezvoltarea cu succes a pieței energiei din biomasă în Republica Moldova.

Directorul laboratorului de biocombustibili solizi, Grigore Marian, a comunicat că producătorii au posibilitatea să verifice parametrii biocombustibililor și să concureze nu doar la capitolul preț, ci și calitate. „Ca urmare a încercărilor de laborator, noi putem recomanda producătorilor mix-ul optim de materie primă pentru asigurarea puterii calorice maxime și a prețului optim”, a declarat Grigore Marian.

Consultantul național al Proiectului Energie și Biomasă, Sergiu Robu, a spus că numărul beneficiarilor care folosesc biocombustibili în calitate de agent termic este în continuă creștere. Peste 200 de grădinițe, școli și centre comunitare din țară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, o mie de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Doar beneficiarii Proiectului Energie şi Biomasă solicită anual o cantitate de minimum 30 de mii de tone de biocombustibil. Creșterea cererii a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de aproape 100.

Nicolae Drăgan, proprietarul unei întreprinderi de producere a brichetelor, susține că testările de laborator îi permit să îmbunătățească biocombustibilul produs. „Anterior exportam biocombustibil în unele țări ale UE și eram nevoiți să efectuăm certificarea peste hotare. Acum, avem acest laborator la Chișinău, unde putem obține certificatele de calitate mai ușor din punct de vedere logistic și mai ieftin”, a spus producătorul.

Cerințele privind calitatea biocombustibilului au fost armonizate cu cele ale Uniunii Europene în anul 2012, când Moldova a adoptat 37 de standarde naționale privind calitatea biocombustibililor solizi și Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, care prevede necesitatea certificării acestora.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani  (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordați de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

  • sergiu robu despre laborator.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.