Coaliţia de guvernare lasă municipalitatea fără 400 de milioane de lei, Dorin Chirtoacă

O nouă lovitură aplicată municipiului Chişinău de către coaliţia de guvernare – astfel a comentat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, modificările la legea cu privire la finanţarea autorităţilor publice locale, aprobate recent în prima lectură de către Parlament. Într-o conferinţă de presă, primarul a declarat că, dacă legea va fi votată în lectură finală, municipalitatea va rata circa 400 de milioane de lei.  

Actualmente în bugetul capitalei ajung 100% din impozitele pe venit achitate de persoanele fizice. După modificările operate, capitala va primi doar 45% din acestea.

Potrivit edilului, există riscul ca în anul viitor municipalitatea să rămână fără investiţii, iar unele şcoli să nu-şi poată acoperi cheltuielile. În lipsă de bani, clasele cu profil estetic din liceele din Chişinău ar putea să fie închise, ar pute fi afectat şi procesul de reparare a drumurilor din capitală, cât şi asamblarea troleibuzelor.

Edilul spune că pentru a stopa adoptarea legii se va adresa la FMI şi ambasadelor europene acreditate la Chişinău, cu speranţa că acestea vor putea schimba lucrurile. Dacă legea va fi totuşi aprobată în lectură finală, aceasta va fi contestată la Curtea Constituţională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.