Moscova ar putea găsi chiar avantaje într-o coaliție PDM-PSRM, opinie

Print Send by email
10:48, 20 Mar 2019

Moscova ar putea găsi chiar avantaje într-o coaliție PDM-PSRM, opinie

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, consideră că sunt multe indicii că palma a fost bătută demult între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, însă Moscova nu este mulțumită și transmite semnale prin diferite căi că nu aprobă un asemenea scenariu. Fostul viceministru de externe spune că, în lipsă de opțiuni pentru favoritul politic de la Chișinău, Igor Dodon, Moscova, cel mai probabil, se va resemna până la urmă cu o astfel de colaborare. Astfel, în opinia sa, Moscova ar putea găsi până la urmă chiar avantaje într-o coaliție PDM-PSRM, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Andrei Popov a declarat că Rusia a jucat un rol în campania electorală, clar și categoric, susținând un singur candidat – Igor Dodon, care este liderul de facto al socialiștilor. Potrivit lui, în mod foarte ilogic, șeful statului, la nici o săptămână de la consumarea alegerilor, a plecat la Moscova. „Maniera i-a fost chiar penibilă. De fapt, eu cred că el a fost convocat. Pentru ce? Eu cred că pentru a discuta cu factorii de decizie din Rusia atât rezultatul obținut de PSRM, cât și opțiunile pe care acest partid le are. Iată aceasta este o supoziție a mea, dar eu cred că este foarte plauzibilă. Noi putem deja lega anumite puncte și mie mi se pare că Moscova nu este încântată de ceea ce vede ea în realizarea planului A, care, în opinia mea, este plan A atât pentru Vlad Plahotniuc, cât și pentru Igor Dodon”, opinează fostul viceministru.

Andrei Popov consideră că „gradul de dependență a lui Igor Dodon de Moscova este considerabil mai mic decât gradul de dependență a lui de Vlad Plahotniuc, respectiv consecințele intrării în contradicție cu Vlad Plahotniuc sunt mai mari pentru Igor Dodon decât neascultarea poziției Rusiei”.

„Indiciile pe care eu le pot vedea, materialele care apar în presă, comentariile unor factori decizionali din Rusia mă conving aproape că Moscova nu dorește coaliția democraților cu Igor Dodon, însă, pe de altă parte, eu nu prea văd ce opțiuni în această situație are Igor Dodon, pornind de la dependența lui de Plahotniuc și vulnerabilitățile la care el este expus. Consecințele unui conflict cu Vlad Plahotniuc ar putea fi extrem de dure pentru Igor Dodon, de aceea eu cred că, mai devreme sau mai târziu, tot vor ajunge la un numitor comun, iar acum Igor Dodon încearcă cumva, pe de o parte, să iasă din această ecuație”, a notat Andrei Popov.

În opinia sa, PDM și PSRM, împreună, prin canalele media pe care le au, vor încerca să ambaleze soluția la care se va ajunge mai devreme sau mai târziu, acel vot pentru un Guvern controlat de PDM, dar formal nu în cadrul unei coaliții cu socialiștii. Potrivit lui, poate o guvernare tehnocrată, poate un Guvern minoritar, poate altceva, dar oricum important este că vor fi deputați democrați și deputați socialiști care vor vota.

„Eu nu știu de ce Rusia nu ar accepta un așa format. Mi se pare că sunt argumente destul de pertinente atât din punctul de vedere al programului guvernării, neutralitate, politică externă echilibrată, fără Europa cu fanatism, politică multi-vectorială, plus că, probabil, și la nivelul personalităților, prim-ministrul și miniștrii-cheie într-un asemenea Guvern ar fi mult mai neutri sau loiali Rusiei, s-ar abține de la acțiuni, declarații, demersuri privite de Rusia ca ostile”, a notat Andrei Popov.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, iar Partidul Șor – șapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidați independenți. PDM a lansat invitații la discuții în vederea constituirii unei majorități pentru reprezentanții Blocului ACUM, însă aceștia au refuzat. Ulterior, democrații au lansat o invitație repetată, care de asemenea a fost respinsă. Blocul ACUM a respins și invitația PSRM de a purta discuții.

10:48, 20 Mar 2019

Alte știri

06 Martie 2019
RSS
PDM ar putea să „forțeze nota” și să creeze un guvern minoritar, foști candidați
free
05 Martie 2019
Igor Munteanu și Vitalie Gamurari despre o eventuală coaliție PDM-ACUM
free
Dacă PSRM va coaliza cu PDM, formațiunea va fi „înghițită” de democrați, opinie
free
Scenariul unei „coaliții situative”, analizat de experți
free
Europarlamentarii dezbat calitatea alegerilor din Republica Moldova
free
04 Martie 2019
Cele patru provocări post-electorale ale Blocului ACUM, opinie
free
02 Martie 2019
Președintele de onoare al PDM: Noi niciodată nu vom accepta alegeri anticipate
free
Fără un sprijin al partenerilor din Occident, blocul ACUM nu va merge la dialog cu PDM, analist
free
Andrei Năstase: PDM încearcă să mimeze un proces de constituire a unei alianțe
free
Mark Tkaciuk: În viitorul Parlament nu poate fi formată o „coaliție situativă”
free
Ion Bunduchi: Presa locală a făcut față primului examen al dezbaterilor pe circumscripții, spre deosebire de unii candidați
free
01 Martie 2019
CEC se convoacă duminică pentru a totaliza rezultatele alegerilor
free
Rusia va păstra relații constructive cu Moldova și după alegeri, Maria Zaharova
free
PAS nu va răspunde invitației PDM la negocieri
free
PSRM își va anunță acțiunile doar după validarea rezultatelor alegerilor
free
PDM invită PAS și PPPDA la negocieri
free
După declarațiile ACUM de „necoalizare” cu PDM și PSRM, rămân mai puține scenarii de alianță, opinii
free
Sesizarea PDM la CC trebuie analizată din punct de vedere politic, opinii
free
Octavian Țîcu și Vladimir Cebotari despre posibile coaliții în următorul Parlament
free
28 Februarie 2019
Alegerile au avut loc în condiții de stat capturat, TI – Moldova

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex